İçereği Atla

ESKİŞEHİR / TRÜF MANTARI YATIRIMI - 2024

TRÜF MANTARI ÜRETİMİ TEMEL RAPORU

360-GBTA-ESKİŞEHİR-TRÜF MANTARI 0524-02


KONU

İşbu rapor, 360 IC tarafında konu ve bölge uzmanı tarafından başlıkta tanımlanmış konuya istinaden; resmi, özel kaynaklar ile birlikte 360 IC kaynaklarının taranması, değerlendirilmesi ve özetlenmesi  ile birlikte oluşturulmuştur. Genel hatları ile oluşturulan bu projeksiyon / kılavuz yatırımcının konuya ilişkin orta düzeyde bilgi sahibi olması ve yatırım kararını daha açık bir şekilde vermesini hedeflemektedir. 3. taraf kaynaklardan elde edilen bilgilerin geçerliliği kaynakların sorumluluğundadır.

Trüf mantarı!

Trüf; tadı, kokusu ve benzersiz aromasından dolayı çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından bilinen ve sofrada yeri hep ayrıcalıklı olan bir mantardır. Yüksek yapılı ağaçların köküne bağlı simbiyötik olarak hayatını sürdürmektedir. Dünyada doğal orman alanlarından toplanan trüf miktarı her geçen gün azalmasına karşılık talebin her geçen gün artmasından dolayı fiyatlarda oldukça yükselmektedir. Bundan dolayı bahçe kültür çalışmalarında son yirmi yılda çök büyük gelişme sağlanmıştır. Tuber cinsindeki mantarlar mikorizaldir. Bu son derece önemli bir özelliktir, çünkü mikorizal mantarlar canlı bitkilerle simbiyotik bir yaşam içerisindedir ve konak bitki ile olan ilişkiden elde edilen karbonhidratlar olmadan yaşam döngülerini tamamlayamazlar. Konak bitki veya ağaç da bu ilişkiden faydalanır; mikorizal mantarlar, son derece önemli besin maddeleri, patojenlere karşı koruma ve yerin altındaki miselyum ağı sayesinde bitkinin kök sisteminin genişlemesini sağlar. Bu çalışmada; trüf mantarı yetiştiriciliği ve bahçe tesisine yol gösterecek genel tanımlamalar, teknik esaslar ile yatırımın karlılık durumunu ortaya koyan ekonomik analizler yer almaktadır.

Trüf mantarları, Ascomycetes sınıfı, Tuberales ordosu ve Tuber cinsine ait benzersiz aroması ve gıda değerinden dolayı sofrada yeri hep ayrıcalıklı olan yeraltı mantarlarıdır. Başta meşe olmak üzere orman ağaçları ve bazı çalıların köküne bağlı olarak hayatını sürdürmektedir. Orman Genel Müdürlüğü’nün uygulamaya koymuş olduğu Trüf Ormanı Eylem Planı (2014-2019) çalışmaları neticesinde ülkemizin trüf mantarı açısından en zengin ülke olduğu kanıtlanmıştır.

Trüf üretim / hasat döngüsü!



Trüf mantarı yetişme alanı!

Ülkemizde trüf mantarının doğal olarak yetişiyor olması, kültivasyon için en uygun şartlara sahip olduğumuzu göstermektedir. Trüf üretimi için en önemli 3 kriter: toprak yapısı, iklim ve yıllık yağış miktarıdır. Akdeniz iklimi ve kireçli topraklar trüf üretimi için

mükemmel bir ortamdır. Fransa’nın bir buçuk katı büyüklüğündeki ülkemiz, trüf üretimi açısından Fransa, İspanya ve İtalya’nın toplam üretimi kadar trüf üretebilecek potansiyele sahiptir. Ülkemizde toprak parametrelerinin uygun olduğu her bölgede üretimi yapılabilecek trüf türleri mevcuttur. Ilıman iklimin hakim olduğu bölgelerde Tuber melanosporum, kış ayları daha sert geçen bölgelerde Tuber aestivum üretimi yapmak mümkündür.

Trüf mantarları dünya genelinde gurme ve şefler tarafından aranan bir efsanedir. Beyaz trüf (Tuber magnatum), Kışlık siyah trüf (Tuber melanosporum) ve yazlık siyah trüf (Tuber aestivum) dünya mutfaklarında aranan en ünlü trüf türleridir.

Trüf mantarları içerdikleri protein, mineral madde miktarı bakımından diğer mantarlara göre daha zengindir. Besin değeri olarak % 53-76 su, % 9 protein, % 7 karbonhidrat ve % 8 mineral içermektedir.

Dünyada her geçen gün değeri artan trüf mantarlarının önümüzdeki on yıl içinde 6 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşması beklenmektedir. Kurulan trüf bahçelerinin ürün vermesi ve doğadan toplayan avcı sayısının artış göstermesi halinde dünya pazarında on yıllık yakın gelecekte 1 Milyar dolar pay alınması hedeflenmektedir. Dünya pazarından 1 Milyar dolar pay alınabilecek potansiyel ülkemizde mevcuttur.

Dünyadaki bu ilgiye paralel olarak ülkemizde bu konuda yapılacak çalışmalarla yeni iş sahaları oluşturulması, buna bağlı olarak istihdam sağlanması ve ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlanması beklenmektedir.

Olası destekler!

Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında; Gerçek veya tüzel kişilere onaylı uygulama projesine göre bozuk orman alanlarında, orman içi açıklıklarda, hazine arazilerinde, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan arazilerde ve sahipli arazilerde asli tür ve/veya odun dışı orman ürünü veren ağaç ve ağaççık türleri ile yapacakları özel ağaçlandırma, özel imar-ihya ve özel orman fidanlık çalışmaları için hibeye esas yatırım giderleri cetveli tutarının %25’i kadar; Orman köyü nüfusuna kayıtlı olan ve o köyde ikamet eden gerçek kişilere onaylı uygulama projesine göre 3 hektara kadar yapacakları özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya çalışmaları için bir defaya mahsus olmak üzere hibeye esas yatırım giderleri cetveli tutarının %65’i kadar hibe verilebilir




360 IC / INVESTOR COMMUNITY

TOLGA BORA ŞAHİN

ESKİŞEHİR / TRÜF MANTARI YATIRIMI - 2024
Tolga Bora Şahin 8 Temmuz 2025
Bu gönderiyi paylaş
Etiketler
Arşivle
ESKİŞEHİR / TOPRAKSIZ TARIM RAPORU - 2024